Subsidie op energiebesparende maatregelen

Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing, bijvoordeeld het plaatsen van HR++beglazing?

Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. Deze subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

De subsidie is te combineren met de Energiebespaarlening.

Wat is HR++ glas?

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbaar laagje die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die laat minder zonlicht door. Dat is koeler in de zomer, maar in de winter profiteert u minder van de zon. Een bijkomend voordeel van HR++ glas is dat u veel minder last heeft van vocht op ramen en vensterbank. Ook heeft u minder last van geluid van buitenaf.

Welke voordelen heeft HR++ beglazing?

Het plaatsen van HR++ beglazing heeft een aantal voordelen:

  • U bespaart op energiekosten. Afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de lening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing.
  • U verhoogt uw wooncomfort Een huis dat niet tocht en gelijkmatig wordt verwarmd, verbetert het wooncomfort aanzienlijk.
  • Uw woning behoudt zijn waarde. Energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan het waardebehoud van de woning.
  • U levert een positieve bijdrage aan het klimaat.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing, bijvoorbeeld HR++ beglazing plaatsen? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. De subsidie is te combineren met de Energiebespaarlening.

U kunt subsidie aanvragen van 15 september 2016 tot en met 31 december 2018. Hiervoor is € 60 miljoen beschikbaar. In de eerste ronde is € 20,5 miljoen beschikbaar. Deze loopt van 15 september 2016 tot 1 maart 2017.

Voor wie?

Eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling. 

Aanvullende maatregelen

Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan daarnaast ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Eisen aan HR++ glas voor het verkrijgen van een lening

Naast het aanvragen van subsidie kunt u ook gebruik maken van de Energiebespaarlening. Als u gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening, moet u HR++ glas voldoen aan de volgende eisen:

  • Hoogrendementsbeglazing mag een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) hebben van 1,2 W/m²K.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren. Let op! Niet alle HR++glas heeft de vereiste kwaliteit. Controleer daarom altijd de warmtedoorgangscoëfficiënt in de kwaliteitsverklaring.
  • Bij het laten plaatsen van HR++-glas kunt u ook de kozijnen laten vervangen. Een houten of kunststof kozijn voldoet altijd, een aluminium kozijn mag een maximale U-waarde hebben van 2,4 W/m²K.
  • Daarnaast is het mogelijk een thermisch glasfolie op bestaande (of nieuwe) beglazing te plaatsen om te voldoen aan de gevraagde kwaliteit (maximale U-waarde van 1,2 W/m²K).

 Aanvragen

Subsidie aanvragen doet u op: https://mijn.rvo.nl/subsidie-energiebesparing-eigen-huis-eigenaar-bewoner.

Een aanvraag voor de energiebespaarlening kunt u indienen via https://bereken.energiebespaarlening.nl/bereken.