Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen?

De populariteit van kunststof kozijnen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Energiebesparing staat overal hoog op de agenda, en kunststof kozijnen hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Het uiterlijk van kunststof kozijnen is de laatste jaren sterk verbeterd, kunststof kozijnen zijn mooier geworden en vaak nauwelijks meer te onderscheiden van houten kozijnen. Maar hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nou eigenlijk?

Naast dat ze sterk isolerend zijn hebben kunststof kozijnen nog een aantal eigenschappen die er voor zorgen dat kunststof kozijnen erg duurzaam zijn:

  • Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden en het productieproces zelf wordt constant verbeterd.
  • Kunststof kozijnen gaan zeker 50 jaar mee zonder onderhoud, schilderen – wat er vaak voor zorgt dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen – is dan ook niet nodig.
  • Kunststof kozijnen zijn recyclebaar: Het productieproces, het inzamelen en het recyclen van kunststof is sterk verbeterd. PVC afval wordt ingezameld en goed gesorteerd. De materialen zijn tot 10 keer recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies.

De duurzaamheid van kunststof kozijnen vergeleken met houten en aluminium kozijnen

Hout is op zich een natuurlijk product, wat betekent dat het volledig afbreekbaar is. Om het te verkrijgen moeten er wel bomen worden gekapt en dit is milieubelastend. Ook worden er nog steeds veel bomen illegaal gekapt. Bij de koop van houten kozijnen moet je goed letten op het FSC-keurmerk. Dat garandeert dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant.

Goede houten kozijnen gaan 50 tot 75 jaar mee, maar moeten ten minste 1 keer in de 5 jaar worden geschilderd, waarbij vaak schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Hoewel hout ook goed isoleert, is de isolatiewaarde van hout minder goed dan die van kunststof.

Houten kozijnen kunnen worden gerecycled. Het hout wordt verwerkt tot houtsnippers, en gebruikt voor onder andere spaanplaat productie en brandstof voor energiecentrales.

Aluminium kozijnen hebben een levensduur van ongeveer 40 jaar. In het verleden was het zo dat aluminium kozijnen slecht isoleerden. Dit is veranderd door nieuwe technieken zoals thermische onderbreking. De binnenkant van de aluminium kozijnen is voorzien van een kunststof deeltje waardoor de kou niet naar binnen kan dringen. Als we de kozijnen gaan vergelijken zien we echter dat aluminium kozijnen nog steeds slechter isoleren dan houten en kunststof kozijnen. Net als kunststof kozijnen hebben aluminium kozijnen weinig onderhoud nodig. Ook zijn aluminium kozijnen goed te recyclen.

Conclusie

Als je moet kiezen tussen aluminium, hout en kunststof dan zijn kunststof kozijnen de duurzaamste keuze. Ze vergen geen onderhoud en hebben de hoogste isolatiewaarde. Dankzij de steeds schonere productie en het goede recycle systeem worden ze ook steeds duurzamer.