Condensatie op isolerend Hoog Rendement dubbel glas

Vooral in het najaar en voorjaar zie je soms condensatie optreden op isolerend Hoog Rendement dubbel glas. Dit is in feite een bewijs van de hoge isolatiewaarde van dit type beglazing.

Hoe werkt dit? Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op deze condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voor- of najaar. De condens verdwijnt vanzelf zodra de buitentemperatuur toeneemt en de luchtvochtigheid afneemt. Vergelijk dit met uw auto: als u in deze periode de auto start zijn de ramen van buiten beslagen. Zet u de aanjager op warm aan dan verdwijnt de condens vanzelf, zonder dat u de ruitenwisser hoeft te gebruiken. Deze condensvorming ontstaat niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte isolatie van dit type beglazing. Het glas laat de warme lucht niet door de beglazing heen naar buiten toe.

Condensvorming aan de buitenzijde komt maar in een beperkt aantal situaties voor, maar is helaas niet te voorkomen. Het droogwrijven heeft geen enkele zin. Zolang de buitentemperatuur laag blijft en de relatieve luchtvochtigheid buiten hoog is zal de condens ook na het droogwrijven terug blijven komen, totdat de weersituatie zich aanpast. Als dit eenmaal is gebeurd zal de condens vanzelf verdwijnen!